Eerdere 2kEen voorbeeld van een eerder gegeven workshop


Impression 4kOnderstaande tekst is 29 januari 2004 geplaatst in het huis-aan-huis blad Het Kontakt wat uitgegeven wordt in de omgeving van Groot-Ammers.

'De steen is de inspiratiebron in combinatie met persoonlijke gevoelens'
Door Erik de Bruin, redacteur Het Kontakt

GROOT-AMMERS - Eind februari/begin maart gaat in Groot-Ammers een workshop intuïtief beeldhouwen van start. Remi Kruizinga, beeldend kunstenaar uit Stolwijk, geeft leiding aan de workshop. "Ik probeer de deelnemers te leren hoe ze vanuit de steen kunnen werken. De steen is de inspiratiebron in combinatie met persoonlijke gevoelens. Het kan verband houden met familie of religie, maar ook met andere gevoelens."

Workshop Groot-Ammers 11kVoor dilettanten die ongecompliceerd te werk willen gaan en op een eigen manier kunst willen maken, is intuïtief beeldhouwen een probeersel waard. Concepten in de vorm van tekeningen en modellen zijn niet nodig. De kunstenaar kan meteen aan de slag. Toch is er sprake van een voortraject, want niemand vaart wel zonder enige kennis. Kruizinga: "Ik wil voorafgaand aan de workshop met de mensen die meedoen een bezoek brengen aan de World Art Foundation in Eerbeek. In de tuin en in de galerie staan beelden van Zimbabwaanse kunstenaars. Uit hun land komt deze intuïtieve vorm van beeldhouwen. Ik wil ze de beelden laten zien, zodat ze inspiratie zullen opdoen en daarna mogen ze een steen uitkiezen die is geïmporteerd uit Zimbabwe."

Het bewerken van de steen, wat gebeurt met eenvoudig handgereedschap, vindt plaats op een stukje land of in de schuur van Dries de Jong. Hij heeft Kruizinga benaderd. "Waar andere mensen een eindje gaan fietsen, houd ik me in in mijn vrije tijd bezig met het maken van beeldhouwwerken. Zoals je kunt zien in het raamkozijn stelt het niet veel voor, maar ik beleef er plezier aan. Ik wilde graag iets nieuws leren en ben via een redactioneel artikel in de Lekstreek op het spoor gekomen van Remi." Remi vervolgt: "Dries heeft contact met mij gezocht en zo zijn we gezamenlijk op het idee gekomen een workshop in het leven te roepen."

Het startschot luidt in het vroege voorjaar. Zes personen hebben reeds interesse getoond. Daarmee is het maximum voor één groep bereikt, maar dat betekent niet dat een telefoontje zinloos is. "Ik ben bereid met meer groepen aan de slag te gaan. Het lijkt me fantastisch aan het eind van de workshop met een groep naar Raamsdonk te gaan, waar in april een dependance van de World Art Foundation wordt geopend", aldus Kruizinga, die de tuin en de galerie in Raamsdonk gaat beheren. Hij kwam in 1998 in aanraking met intuïtieve beeldhouwkunst en heeft daarna het initiatief genomen op late leeftijd alsnog aan een carrière te bouwen als beeldend kunstenaar. "Ik heb altijd kunstenaar willen zijn, maar nadat ik een avondopleiding had afgerond aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, vond ik het te onzeker en heb ik voor een beroep gekozen waarin ik ook volop creativiteit aan de dag kon leggen. Ik ben gaan werken voor een lithografisch bedrijf."

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Remi Kruizinga (telefoon: 0182-342524 of 06-53303107).
Meer informatie over intuïtieve beeldhouwkunst uit Zimbabwe, lees verder op: Wat is intuïtief beeldhouwen.
Het verslag van deze workshop kunt u vinden op de volgende pagina.


Naar de pagina's: Actuele Workshops intuïtief beeldhouwen of Schema Workshops.

Wilt u meer informatie t.a.v. deze workshops ontvangen, dan kunt u mij mailen of het Contact formulier invullen en verzenden.
Ik zal dan contact met u opnemen, hierna stuur ik het deelnameformulier toe.


To Index/Homepage 1k
Top 1k