Nederlands 2kBiografie Remi A. Kruizinga
Stolwijk,
februari 2007

Geboren 8 maart 1953 in Den Haag.

Remi Kruizinga 7kVanaf mijn vroege jeugd zijn er diverse mensen geweest die mij hebben gestimuleerd om mijn aangeboren gevoel voor creativiteit verder te ontwikkelen: de tekenleraar van de lagere/middelbare school, mijn grootouders en tante van mijn vaders kant en mijn vader, die in de functie van PR-man bij verschillende multinationals samenwerkte met fotografen, standbouwers, reclamebureaus, architecten, cineasten en grafisch kunstenaars om tot zijn eindproducten te komen. Later werd ik in de werkbesprekingen betrokken en soms moest ik opdraven om model te zijn voor reclamefoto's.

Tijdens de middelbare schoolperiode heb ik veel energie gestoken in de creatieve vakken en had ik thuis in de kelder een eigen atelier, waar ik vele uurtjes heb doorgebracht met bijvoorbeeld het werken in ecoline en olieverf; combinatietechnieken; solderen; emailleren; tekenen met inkt en houtskool; en ruimtelijke vormgeving. Ik heb veel ervaring opgedaan in de richting ruimtelijke vormgeving en het (be)werken van/met hout en metaal doordat ik in die tijd free-lance kon werken voor een standbouwbedrijf.

Na de middelbare schoolperiode ben ik korte tijd werkzaam geweest als arbeidstherapeut en heb ik de avondstudie gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Naast een algemene basis in bijvoorbeeld algemene vorming en kunstgeschiedenis, heb ik veel verschillende technieken leren beheersen, waaruit bleek waar mijn voorkeuren en sterke punten lagen. In die periode ben ik o.a. bezig geweest met boetseren, het maken van mallen, gieten, ruimtelijke vormgeving, anatomie met behulp van modellen, schetsen, tekenen, schilderen, het leren opzetten van verschillende ruimtelijke vormen en plastieken. Na de algemene basis heb ik de richting beeldhouwen gekozen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat nu nog steeds uit naar het beeldhouwen, de ruimtelijke vormgeving en de verschillende tekentechnieken.

Omdat het beroep als beeldhouwer mij destijds nogal onzeker leek, heb ik er bewust voor gekozen om een aan de creativiteit verwant beroep te kiezen en ben gaan werken bij een lithografisch bedrijf in Den Haag, waar ik naast mijn avondstudie aan de Academie, een opleiding heb gevolgd aan de Grafische school in Utrecht en Rotterdam. Sinds de afronding van bovengenoemde studies ben ik in het bedrijfsleven werkzaam geweest als all-round graficus/hoofd grafische afdeling, waarbij het gehele grafische traject in eigen beheer werd vervaardigd. Vanaf 1990 ben ik geheel overgeschakeld op de digitale (en geautomatiseerde) Pre-Press verwerking met behulp van Apple Macintosh computers, waarvoor ik nog steeds diverse soft- en hardware cursussen volg om op niveau te blijven i.v.m. de snelle ontwikkelingen op dit gebied. Het is geweldig wat men met behulp van deze apparatuur en bijbehorende software kan doen op het gebied van bijv. pagina lay-out, ontwerpen, tekenen, beeldmanipulatie, multi-media, Internet, enz.

Echter, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het beeldhouwen bleef mijn aandacht houden/trekken. In het voorjaar van 1998 ben ik in contact gekomen met de World Art Foundation/Tem Veyne in Eerbeek waar de werkwijze van de eigenaar Norbert Simons mij bijzonder aansprak: Workshops onder leiding van Afrikaanse kunstenaars uit Zimbabwe, werken in steen uit de geboortestreek van deze mensen met een geheel eigen stijl op een ideale locatie, ook deze mooie en rustige omgeving droeg bij aan de inspiratie. Een workshop van 4 aaneengesloten dagen in de zomer van 1998 was het startschot voor een nieuwe actieve periode van beeldhouwen.

In 1998 ben ik parttime gaan werken als graficus om zodoende meer tijd te kunnen besteden aan het beeldhouwen. In 2003 heb ik besloten om al mijn tijd te gaan besteden aan mijn eigen bedrijfje en is het beeldhouwen en het geven van workshops intuïtief beeldhouwen steeds belangrijker geworden. Hiernaast ben ik, voornamelijk in het winterseizoen en tussen de bedrijven door, nog steeds regelmatig werkzaam als graficus.

Begin 1999 is de "Sculpture-Group" opgericht voor semi-professionele kunstenaars; hiervoor heb ik mij ingeschreven en in de zomerperiode van 1999 nam ik deel aan meerdere workshops met de bedoeling om voor de expositie van de Sculpture-Group eind 1999 vijf beelden te vervaardigen. Begin 2001 is de "Artist Group" uit de Sculpture Group ontstaan, waarvan ik nu voorzitter ben.

Het is belangrijk om thuis te raken in de verschillende steensoorten, zowel wat betreft de hardheid, als de kleuren en het karakter van de steen; het echte handwerk maakt het mogelijk om alles wat je doet ook echt te voelen.

Ik houd van balans, scherpe, maar toch gladde lijnen en vormen, symmetrie/of toch weer niet, kracht maar toch zacht, contrast en verlopen. Het hangt er maar net van af!

Verdere interesses:
(over de wereld)reizen Down Under en auto/motor-rijden/reizen, (grafische)kunst en algemene vormgeving, exposities, cultuur, lezen, mensen, koken/lekker eten, werken in en om het huis.

Sheila in Progress 10kRemi Kruizinga, Beeldend Kunstenaar/Sculptor/Graficus
Kerksingel 45
2861 AG Bergambacht

Mobiel: 06-53 30 31 07
Site: www.remikruizinga.nl
E-mail: remi.kruizinga@inter.nl.net

Download hier de PortFolio van Remi Kruizinga


To Index/Homepage 1k
Top 1k